Irina Bogdanova

Irina Bogdanova werd geboren in Sint-Petersburg. Op haar zesde begon ze met pianolessen aan het Okhta Center of Aesthetic Education in haar geboortestad, onder leiding van Irina Terentieva en Galina Ehrngren (momenteel rector van de Academy of Music “Maestro” in Stockholm en oprichter van de Stockholm International Music Competition en de Savshinsky International Music Competition). Ze behaalde haar diploma in 1992 met een gouden medaille. Op jonge leeftijd gaf ze haar eerste concerten in Sint-Petersburg, waaronder in het Huis van Componisten en het Huis Ofitserov.

Van 1992 tot 1995 studeerde ze aan het Muziek Instituut van de Hertzen Pedagogische Universiteit in Sint-Petersburg, in de pianoklas van Yuri Stoyanov, en volgde ze speciale pianoklassen bij Nina Perunova aan het Okhta Center of Aesthetic Education en bij Galina Kalinina aan de pianofaculteit van het Culture Institute in Sint-Petersburg. Ze reisde aanvankelijk met een zanggezelschap en later als begeleider, koordirigent en pianiste naar Europa, Engeland en de Verenigde Staten. Ze kwam voor het eerst naar Nederland voor concerten in 1988. In 1995 vestigde ze zich in Twente en begon ze als vaste pianiste en begeleider bij het Christelijk Mannenkoor Vriezenveen en De Vriezenveense Harmonie. Ze reisde met deze twee groepen zowel binnen als buiten Nederland voor concerten en competities.

De jaren 1993-1997 waren ook een periode van zelfontdekking: ze twijfelde tussen klassieke zang of piano. Ze volgde ook een opleiding klassieke zang aan het Conservatorium Zwolle bij Felix Schoonenboom (1995-1997) en nam pianolessen bij Henry Struiwig. Toen haar zangdocent haar pianospel hoorde, zei hij: “Daar moet je zeker mee doorgaan”. Zo gezegd, zo gedaan. Ze voltooide haar bachelor pianostudie bij Willem Brons aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam in 2002. Ze volgde ook masterclasses in binnen- en buitenland, onder andere bij Murray Perahia, John Bingham, Claude Hellfer, Peter Feuchtwanger, Stanley Hoogland en Lazar Berman.

Na het behalen van het diploma “Alto Perfezionamento Musicale” aan de Accademia di Alta Formazione Artistica e Musicale Lorenzo Perosi bij Lazar Berman in 2003, mocht ze privélessen volgen bij deze grootse pianist in zijn huis in Florence, Italië. Deze meesterpianist was een enorme inspiratie voor haar in zijn laatste levensjaren. Tijdens haar verblijf in Italië behaalde ze de tweede prijs bij het Concorso Pianistico Bologna “Marco Fortini”. Ze voltooide haar masterstudie bij Martijn van der Hoek aan het Utrechts Conservatorium in 2005. Van 2006 tot 2009 was ze als hoofdvakdocente piano verbonden aan dit instituut. In 2006 begon ze als pianodocente bij de Gooische Muziekschool, waar ze tot op heden werkzaam is. Ze heeft ook haar eigen praktijk, Pianoles Zaandam. Naast het klassieke repertoire maakt ze talloze eigen pianobewerkingen.

Ze is jurylid van het Gooische Pianofestival en PianoFest Amsterdam (2018-2019). Naast talloze solo-recitals in Nederland, Engeland, Tsjechië, Rusland en Italië speelt ze met veel passie samen met zangers, violisten, cellisten, fluitisten en koren en heeft ze verschillende CD-opnames gemaakt. Ze heeft vruchtbare samenwerkingen gehad, waarvan sommige tot op heden voortduren, met onder andere de Vriezenveense Harmonie, het Christelijk Mannenkoor Vriezenveen, het Aaltens Christelijk Mannenkoor, het Hasselts Mannenkoor, The Lord’s Choir Almelo (ze maakte en speelde met dit gezelschap veel eigen pianobegeleidingspartijen), het Russisch Kamerkoor Amsterdam, Valeria Linker-Boermistrova (mezzosopraan), Henk Linker (orgel), Falco van Loon (tenor), Roman Mossounov (dwarsfluit), Anton Ivanov (cello, met de laatste twee vormde ze een vast trio), Naira Madoyan (sopraan), het Noord-Hollands Strijkersfestival, Bregje Rebergen (dwarsfluit), Linda Cardoso (viool), Arnold Spant (dirigent), Victoria Pankratova (sopraan) en Victoria Vocal Studio, Frank Bollebakker (trompet/dirigent), Igor en Elizabeth Ruhadze (viool), Muziek Talent Almere en Olga Adamovich (VK, sopraan).

Recente prijzen:
2023: SIMC International Music Competition Stockholm, 3e prijs professionele begeleiding